Brooklyn East India Pale Ale

Fourth of July! Suomessakin siis grillausta, ilotulitteita ja vetistä kaljaa? Ei välttämättä. Ilotulitteet eivät ole parhaimmillaan Suomen valoisassa suvessa eikä sääkään oikein houkuttele grillin äärelle. Amerikkalainen olut voi kuitenkin pelastaa paljon, jos lähtee edes vähän sivuraiteille niiden vetisten litkujen valtavirrasta.

Brooklyn Brewing on yksi Amerikan suurimmista pienpanimoista, jos tuollaista sanaa voi edes käyttää, kun kyseessä ympäri maailmaa tuotteitaan levittävä yritys. Paikallinen panimoliitto on kuitenkin kaikessa viisaudessaan asettanut ”craft breweryn” rajaksi 700 miljoonan litran vuosituotannon, joten olkoon Brooklyn sitten pienpanimo meidänkin sivuillamme. (Vertailuna suomalaiset juovat vuosittain noin 400 miljoonaa litraa olutta.)

Suomessa on laajasti saatavilla kaksi panimon tuotetta. Niistä parempaa, Brooklyn Lageria, saa Alkoista ja ravintoloista. Vähän tylsempää ja vetisempää Brooklyn American Alea saa ruokakaupoista sekä ravintoloista.

Mutta tällä kertaa lasissa on jotain Lageriakin parempaa: East India Pale Ale. Se on erittäin hieno IPA. Täyteläinen muttei raskas. Humalainen muttei pelkästään. Amerikkalinen muttei tyypillinen. Panimon mukaan tavoitteena on ollut brittityylinen IPA, mihin on pyritty muun muassa brittiläisten maltaiden ja East Kent Goldings -humalan avulla. Lopputuloksena on pelkän jenkkihumalatykityksen sijaan tasapainoinen ja kiinnostava amerikkalainen IPA.

God bless the USA!

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>