Brouwerij ’t Ij IPA

Brouwerij ’t Ij IPA on nimi, jota vaikeampaa saa hakea. Michael Jacksonilla, sillä edesmenneellä olutmiehellä, oli tapana sanoa, että ihmisten on usein tehtävä valinta pitkälle brändättyjen, helpponimisten mutta sieluttomien juomien ja aitojen juomien välillä. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluvat sellaiset juomat, joiden nimeä on vaikea ellei mahdotonta lausua. Tämä johtuu siitä, että niiden nimet, aivan kuten niiden takaa löytyvät juomat, kuvastavat perinteitä ja historiaa, ne kertovat siitä, mistä ne tulevat.

No, vaikeasta nimestään huolimatta, ’t IJ on melko uusi tulokas panimoiden maailmassa. Vuonna 1985 perustettu amsterdamilaispanimo tekee kuitenkin hienoja juomia, joita Herra Jacksonkin olisi ehkä arvostanut.

Väri on hieman tympeä tai eloton. Siinä ei ole sellaista oranssia hehkua kuin tämäntyylisissä oluissa yleensä. Toinen silmiinpistävä seikka oluessa on runsas hiivan ja vaahdon määrä. Ehkä juuri hiivasta johtuen maussa ja varsinkin tuoksussa on jotain hyvin belgimäistä.

Maku on ihan hyvä, mutta ehkä hieman lyhyt ja yksipuolinen. Amerikkalaistyyliselle IPA:lle ominainen sitruksisuus ei ole tällä kertaa lainkaan raikasta vaan jotenkin tunkkaista.

Upean etikettinsä ansiosta tämä olut valikoitui kotikatsomon Euroviisu-evääksi.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>