Brouwerij ’t Ij Zatte vs. Columbus

Hollantilaisen strutsipanimon vahvat, punakkaetikettiset oluet rinta rinnan. Ratebeerin mukaan Zatten on ”abbey tripel” ja Columbus ”Belgian strong ale”. Etikettien perusteella taas määritelmät ovat ”amsterdamilainen tripel” ja ”amsterdamilainen erikoisolut”. Alkoholin puolesta ollaan samalla sektorilla: Zattessa sitä on kahdeksan ja Columbuksessa yhdeksän prosenttia.

Molemmat ovat sameita ja kehittävät pinnalleen ohuen, mutta varsin pysyvän vaahdon. Zatte on kahdesta hieman sameampi ja Columbus taas punakampi.

Zatten tuoksu on hieman pistävä, hiivataikinainen. Columbuksessa on samaa pistävyyttä, mutta sen takana maltaisuutta taikinaisuuden sijaan. Varsin miedot tuoksut molemmissa kuitenkin.

Zattessa reilut hiilihapot ja niiden vastapainoksi oikein kivaa humalaa. Jälkimaku on lyhyt, mutta kokonaiskuva ensi huikalla harmittoman mukava. Columbus on täytelläisempi ja pidempi. Samat hiilihapot jyräävät, mutta niiden jälkeen tulee pitkä ja tasapainoinen, pehmeän tummahko jälkimaku. Humala tyylikkäästi maltaan taustalla.

Täydennän laseja ja samalla Zatte-lasiin päätyy pohjasta herkästi irronnutta hiivasakkaa. Columbus sen sijaan on sedimentoinut hiivansa huolellisemmin ja pullon voi melko huoletta tyhjentää lasiin kokonaan. Hiivat (tai lämpeneminen) tuovat Zatteen oikein miellyttävää sitruksisuutta. Columbus jatkaa jo tutun turvallisella täyteläisellä tasapainolla.

Hyvä kaksikko, joista molemmille löytyy käyttöä monipuolisen oluenystävän kaapissa. Zatte vähän kevyempään meininkiin ja Columbus huolettomaan nautiskeluun.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>