Budapest – söröző

Budabest, bisse ja… ööh. Tai siis lähdetäänpä liikkeelle kuitenkin. Vihdoinkin. Praha tuli käytyä välissä ja Brysselin reissua pukkaa, joten tämän marraskuisen reissun raportti lienee aika kirjata sähköisesti ylös.

Tuli siis käytyä Budapestissa ensi kerran loppusyksystä, kun sopivasti sattui tekosyyksi Unkari-Suomi-fudismatsi.

Matsista ei sen enempää, kuin että kaupungin kakkostadion Groupama Arena oli upouusi ja vessoja myöten toimivanpuhtaansäihkyvä. Ja suomalaiskannattajia paikalle oli saapunut sen verran, että tunnelma oli kova. Ja vaikka paluumatkalla jouduimmekin sullotuksi täynnä voitonriemuisia unkarilaisfaneja olleeseen metroon, niin kaikki meni oikein siististi. Kun olisi vielä pelikin ollut samalla tasolla…

Onneksi matkan toinen puoli – omalla kohdallani ehkä se pääasiallinen – eli kaupunkiin tutustuminen ja kapakoissa pörrääminen herraseurassa sujui hyvin. Budapest nimittäin on tarkoitukseen perin otollinen paikka.

Kun iltaisin liikuin enimmäkseen tuollaisessa liki kymmenpäisessä porukassa, niin kävi toki niin, että monesti juoman määrä ja saatavuus oli laatua tärkeämpää. Tosin mukana oli jo aiemmin unkarilaisiin viineihin tutustunut kaveri, joka melkein joka mestasta onnistui löytämään jotain laadukasta paikallista tavaraa pullollisen. Tarkemmin en näistä tiedä, mutta esimerkiksi ns. rauniopubistakin vähän parempaa viiniä löytyi.

Mutta viinit sikseen. Millaista olutta oli tarjolla? Yllättävänkin monenlaista. Esimerkiksi supermarketissa tai jopa pienessä lähikaupassa oli peruslagermyllytyksen lisäksi esimerkiksi saksalaista vehnää ja belgialaista trippeliä. Mutta mitään spessumpaa paikallista ei ihan tavan kaupoista löytynytkään.

Unkarilainen peruslager on ihan jees bulkkia, sen kummemmin ei tullut maisteltua, vaikka juotua tulikin. Kaupassa hinta puolelta litralta sellainen vajaa euro ja kapakassa pari euroa tai alle (varmaan kalliimmallakin saa).

Ilmeisesti Unkarissakin on kuitenkin pyörähtänyt käyntiin jonkinlainen laatuolutvallankumous. Panimoita on paljonkin ja niiden tuottamat oluet noin kymmenen testikappaleen perusteella aika hyviä ja enimmäkseen virheettömiä. Tosin ihan kymppejä ei löytynyt, mutta yksi vahva ysi kumminkin, siitä lisää myöhemmin. Vähän eleetöntä settiä tosin.

Muutaman ohitushavainnon ja parin baarikäynnin perusteella paikallista pienpanimo-olutta voi saada kapakasta tuurillakin. Suurimmassa osassa paikkoja sitä ei kuitenkaan ollut.

Itse tutustuin kahteen mainioon paikkaan, josta sitä saa. Ja muutakin.

Ensimmäinen on Csak a Jó Sör. Kertesz Utcalta astutaan pieneen, ehkä kerrostalokaksion kokoiseen kaupan ja baarin yhdistelmään. Pöytiä neljä-viisi, asiakaspaikkoja varmaan parikymmentä, hanoja kuusi (vaikka molemmilla käyntikerroilla ainakin yksi olut oli lopussa), jääkaappi täynnä monenmoista olutta ja hyllyillä vielä reilusti lisää. Asiakaskunta noin 95 prosenttisesti miehiä, jotka maistelevat mietteliäästi olutta, ehkä keskustelevat rauhallisesti. Ja tiskin takana suhteellisen flegmaattinen kaveri, jossa aika paljonkin Simpsonien Comic Book Guyta, onneksi kuitenkin leppoisammaksi käännettynä.

Loistopaikka siis. Vain yhdessä hanoista tosin taisi olla paikallista keittoa, muissa sitten Brewdogia, Mikkelleriä sun muuta. Hanaoluiden hinnat luokkaa 600-1000 forinttia, eli parista eurosta vähän päälle kolmeen.

Pullossa paikallisia oli varmaan parikymmentä, enimmäkseen parin euron pullohintaan. Paljon muutakin oli, itse nappasin mukaan Roguen suklaastoutia ja Alaskan Brewing Companyn savuportteria isot putelit, noin kympin kappale rahaliiton yksiköissä.

Ehdottoman suositeltava, jopa pakollinen paikka Budapestissa käyvälle oluenystävälle. Tosin auki vain kello 14-21, joten päivän tai alkuillan paikka.

Onneksi Élesztőház on avoinna kolmeen. Se ei tietenkään ole pääasia, vaan se, että kyseessä on iso ja omalla tavallaan tyylikäs kapakkakokonaisuus, jossa on tarjolla hanakaupalla paikallista pienpanimo-olutta. Meinaahan paikan nimikin jo hiivaa.

Hanoja oli ehkä parikymmentä, joten luulisin että aika hyvän sektorin niillä saa paikallisista herkuista leikattua. Hinnat 400 – 1000 forintin luokkaa, oletuskoot 2,5-5 desiä.

Meininki oli lauantai-iltana suhteellisen reipas. Pihalla viereinen seurue innostui särkemään parikin tuoppia ja muutenkin kohtuullisen iso osa ravitsemusliikkeen vieraista liiteli melkoisessa kumarassa. Sellaista suomalaiseen vastaavan ajankohdan kapakkahuminaan verrattavaa touhua.

Oikein kiva, hiukkasen – mutta todellakin vain hiukkasen – särmikäs mesta siis.

Kuten jo mainitsin, oluet olivat enimmäkseen hyviä, mutta vähän mieleenpainumattomia. Poikkeuksena musta IPA Gólem Sötét Bunkó, josta tykkäsin aika lailla. Tällainen se on:

Musta, vähän punaruskea. Paksu, tiivis vaahto. Suussa ensin reipas humalaruoska, paahdettakin. Sitten hiukan täyteläismakeutta. Taittuu sitruunaan.

Näillä kokemuksilla Budapest on kohtuullisen hyvä ja etenkin huokea olutkohde, kunhan menee oikeisiin mestoihin.

Egészségedre!

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>