Hardknott Azimuth

Globaalit humalat ovat IPA-maailman uusi musta. Tai jotain… Eli enää ei tyydytä ryydittämään omaa olutta jonkun tietyn alueen humalalajikkeilla vaan yritetään kerätä enemmän tai vähemmän tasapainoinen kokoelma humalalajikkeita maailman jokaisesta kolkasta.

Aiemmin tätä ovat yrittäneet muun muassa Nøgne Ø GPA:llaan ja Stadin Panimo World Pale Alella. Näistä ensimmäinen oli tylsähkö ja jälkimmäinen huonohko. Itselläni on vielä maistamatta Brewdogin kontribuutio tähän buumiin. Sen ”global hop” kokeilu (Mashtag 2014) on on sitrushedelmillä ryyditetty imperiaalinen red ale.

Hardknott on luoteis-englantilainen pienpanimo, jonka oluet ovat tässäkin blogissa olleet ennenkin esillä. Eivätkä suotta, sillä ne edustavat modernia, mutta samalla kuitenkin omaperäistä panemista. Tällä kertaa lasissa on heidän globaali oluensa: Azimuth.

Azimuth on tosin huijari sarjassaan: se tyytyy panimon sivujen mukaan Tyynen valtameren rantojen humalalajikkeisiin, joten Eurooppa unohdetaan tyystin. Se ehkä tosin selittää sen, miksi tämä olut on niin herkullisen tasapainoista.

Mukavan vaahdon alta nousee raikkaan appelsiininen tuoksu. Olut on kauniin punertavaa. Greippimäiset humalat jylläävät suussa, mutta jäävät yllättävän lyhyiksi. Tai ehkä paremminkin jälkimaku on vaatimattoman hienovarainen kuin varsinaisesti lyhyt.

Humalahuumaa piisaa, mutta ehkä hieman köyhäksi jää tämäkin reissulasse.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>