HBF-odottelua: Belgia vastaan Hollanti

Helsinki Beer Festivalin teemana ovat tänä vuonna belgialaiset ja hollantilaiset pienpanimot. Sen kunniaksi piti kaivaa jääkaapista sattumanvaraisesti yksi edustaja kummastakin maasta.

Tähän maaotteluun ei siis ole valittu maidensa parhaita tai muutenkaan kovin yhteismitallisia edustajia. Eli vähän kuin Suomi-Ruotsi -maaottelu, jossa olisivat vastakkain kirjolohi ja pölynimurikauppias.

Näitä oluita kuitenkin yhdistää kaksi tekijää: viher-keltainen etiketti ja 7,5-prosentin alkoholipitoisuus. Myös vaahdoista löytyy yhteys: nousee ja laskee nopeasti.

Vaaleamman oluen, belgialaisen Poperings Hommelbierin vaahdossa on suuremmat kuplat ja se tuoksuu popcornilta. Maku on kevyt ja tasapainoinen, alkoholin tarjotessa kevyttä jälkipoltetta. Ei mitään ihmeellistä siis: tyypillinen vahva ja vaalea belgi.

Tummempi olut on hollantilaisen De 7 de Hemel -panimon IPA:a nimeltään Hopla. Sen vaahto on verrokkia huomattavasti tiheämpi ja tuoksu raikkaan humalainen. Maku on ehtaa IPA:a jenkkihumaloilla ja sopivalla alkoholin ja maltaisuuden rakentamalla rungolla. Oluen lämmetessä pintaan nousee belgimäisiä, hieman banaanisia aromeja. Eli ei siis sittenkään ihan puhdas amerikkakopio?

Tulos ei yllätä ketään: pidän itse enemmän tummemmasta, hollantilaisesta IPA:sta, kun taas belgifanit tai liiallista humalointia vierastavat varmasti kallistuisivat vaaleamman puoileen.

2 comments

  1. MacMoney/Erasmus

    Viimeisessä kappaleessa oli vissiinkin tarkoitus sanoa ”tummemmasta, hollantilaisesta IPA:sta”?

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>