Kesän viimeinen tuoppi: Renaissance Discovery American Pale Ale

Kesän ensimmäinen tuoppi on yleensä odotettu, erityinen hetki. Se juodaan, kun kevätaurinko houkuttelee ensimmäisen kapakoitsijan kantamaan pöytiä pihalle. Tai omalla pihalla, kun lumen alta paljastuu sen verran puuta, että voi uskotella itselleen juovansa olutta terassilla eikä kinoksessa.

Kesän viimeinen tuoppi jää kuitenkin usein huomaamatta. Sitä vaan tiedostamatta ja vaivihkaa siirtyy sisätiloihin, kun vuosi käy kylmäksi ja pimeäksi.

Elokuun poikkeuksellisen lämpöaallon päättyminen tarjosikin harvinaisen tilaisuuden korkata tietoisesti kesän viimeinen terassiolut. Eihän se sitä välttämättä ole, mutta tieto siitä, että huomenna on kylmää ja sateista toi tuoppiin tiettyä haikeutta.

Tuoppiin valikoitui poikkeuksellisen kallis olut. Paikallinen K-kauppias oli nimittäin iskenyt uusiseelantilaisen Renaissance-panimon Discovery oluelle melko suolaisen, kuuden euron hintalapun, jota oli sentään vähän pehmitetty ja perusteltu lupauksella, että tämä olut on rohmunnut palkintoja. Vaikken ole koskaan osannut hirveästi antaa olutpalkinnoille mitään arvoa, poimin tämän pullon koriini.

Väriltään uusiseelantilaistan American Pale Ale on kauniin kuparinen ja vaahdoltaan melko vaatimaton, mutta hennon hunnun pintaan jättävä. Sen verran kesän viimeinen hellepäivä kantoi mukanaan kosteutta, että lasi hikosi hetkessä sen verran huuruiseksi, että kirkkauden arvioiminen oli melko vaikeaa. Hieman samealta näytti.

Tuoksu oli hento, trooppisen hedelmäinen. Maku sen sijaan oli vahva ja omalaatuinen. Ensiksi tuli pientä hedelmäisyyttä ja rapeaa hiilihappoa. Sitten brittiläisen kuivakkaa mallasmeininkiä. Lopuksi jopa epämiellyttävän tiukaksi ja kitkeräksi kääntyvää katkeroa.

Yllättävän omalaatuinen ja tavallaan kompleksinen kesäolut. Parasta ennen -päivä lymyää kuuden kuukauden päässä, joten voi olla, että olut on jo parhaat arominsa menettänyt. Se saattaisi selittää kaikkia niitä palkintoja, joiden arvoiselta tämä ei kyllä maistunut.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>