Koko kattaus Stallhagenin tuotteita

Ahvenanmaan ylpeys, Stallhagen jää helposti täällä mantereen puolella monen muun kotimaisen pienpanimon varjoon. Toki muutamia Stallhagenin tuotteita on laajaltikin markettien valikoimissa, mutta varsinkin Alko-vahvuiset ovat harvinaisempaa herkkua. Vai ovatko? Siis herkkua.

Stallhagen on, kuten nokkelimmat jo ensimmäisestä kappaleesta saattoivat päätellä, minulle hieman tuntematon panimo. Ja sen vähän mitä olen päässyt maistelemaan, olen nopeasti unohtanut. Syystä tai toisesta (oikeasti molemmista!) on tänä syksynä jääkaappiini eksynyt joukko Stallhagenin tuotteita, minkä vuoksi on otollinen hetki arvioida, onko tästä panimosta mihinkään.

Yksi syy Stallhagen-kimaraan on vuoden kammottavimmalla etiketillä varustettu Coach Ice Beer, joka on panimon erityisesti Siwa ja Valintatalo -kauppojen valikoimaan kohdistama olut. Nämä kaksi ketjua eivät ole juuri olutvalikoimallaan erottautuneet, joten on aikamoinen yllätys, että niillä on edes tämän verran kiinnostusta oluisiin.

Ice Beer viittaa tässä johonkin prosessiin, joka etiketin mukaan (muistaakseni) takaa aivan huikean ja poikkeuksellisen raikkauden. No, markkinointimiesten raikkaus on aika usein, tai ainakin tässä tapauksessa, olutharrastajalle sama asia kuin mauttomuus. Mutta hei, siinä bulkkisarjassa, jossa tämä peruskura painii on melkein joka tuotteessa joku ikävä sivumaku. Mauttomuus, kai sekin voi olla joskus saavutus?

Honungsöl on samaa maata: umpitylsä. Hunajaa on eniten etiketissä.

US Red Ale lupaa ainakin nimensä puolesta jotain kotimaisesta valtavirrasta poikkeavaa. Vaahto on ohut ja tiheä, väri punertava. Maku on vaatimaton: maltaisuus ihan mukava mutta humalointi yksiulotteinen. Oma olutmakuni suosii katkeraa ja vieroksuu hapanta. Valitettavasti US Red Alen maku taittuu jälkimmäiseen suuntaan. Kokonaisuus on todella vaatimaton ja ohut, vaikka se ennakko-oletuksien mukaisesti onkin jotain hieman erilaista.

Pale Ale on tänä vuonna aika kovassa seurassa, sillä se tuntuu olevan kotimaisten pienpanimoiden trendituote 2013. Beer Hunter’s ja Nokian panimo ovat loistaneet Muflonilla ja Keisari 66:lla, mutta mitä tekee Stallhagen? Vaahto on ohut ja kuplat suuria, mikä antaa itselleni hieman halvan vaikutelman. Väri on hillitty ja se linja jatkuu hieman metallisessa maussa, jota runsaat hiilihapot dominoivat. Humalointi on ihan kiva, minkä ansiosta tämä on omaan makuuni tämän joukon paras olut. Se ei tosin ole vielä kovin paljoa se.

Näiden neljän oluen perusteella herää jo kysymys, onko Stallhagen Suomen huonoin pienpanimo? Toki OlutExpossa maistamani US Harvest Ale on ihan kelpo olut ja tällä hetkellä Alkosta löytyvä Julbock lähes erinomainen, mutta kokonaisuutena Stallhagenin valikoima tuntuu melko vaatimattomalta.

4 comments

 1. Juha

  Omasta mielestä suomen huonoin pienpanimo on Laitilan Wirvoitusjuomatehdas. Sillä on nykyisellään omaan makuuni vain yksi hyvä olut; Imperiaali. Stallhagenilla on sentään muutamiakin ihan perushyviä tuotteita, ilman häiritseviä hernekeittomakuja, kuten taas Laitilalla. Ja onhan Stallhagenilla myös Baltic Porter, joka oli mielestäni todella hyvä olut. Tämä Ice Coach Beer oli kyllä aika mitään sanomaton. Ehkä suomen toiseksi huonoin pienpanimo.

 2. MacMoney/Erasmus

  Paha sanoa huonointa. Stallhagen tähtää johonkin harmaalle alueelle Nokia/Laitilan bulkkihaastamisen kanssa, mutta hintatason pitäisi tähän olla halvempi. Panimon oluet ovat tuollaisia peruskau… perusohraoluita, jotka eivät oikein erotu kovinkaan paljoa massasta. Dunkel ja Julbock ovat olleet hyviä, ensin mainittu jopa erinomainen sarjassaan, mutta yleisesti ottaen hiukan turhan mauttomia ovat olleet. Huonoimmaksi en tiedä, mutta ei parhaimmistoa. Tuo koutsiolut näyttää enemmänkin joltain synteettiseltä virvoitusjuomalta. Mountain Dew tai jokin energiajuoma tulee mieleen.

 3. Sami T

  Jep, Stallhagenin ainoa positiivinen poikkeus on tuo Julbock, jota tuli haettua jo toinen. Taitas se kääntyä sinne erinomaisen puolelle. Olen useasti pohtinut, että lukeeko eri panimot esim. Olut oppaan arvosteluja omista oluistaan? Saisivat vähän perspektiiviä mitä niiden oluet ovat miehiään.

 4. Juha

  Toki Stallhagenhan on tainnut myöntää tekevänsä enempi massalle maistuvia perusoluita, eikä edes yritä olla mitenkään erikoinen. Laitila tuntuu olevan vähän samoilla linjoilla, ettei niitä vaan kiinnosta.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>