Left Hand Smokejumper Imperial Porter

Etiketti on komea: pikkuinen hahmo hyppää laskuvarjolla leimuavaan infernoon. Smokejumper  –  joiden kunniaksi Left Hand kertoo oluen pannun – se siinä killuu.

Savuloikkarin homma ei ole oikeasti ilmeisesti ihan noin hurjaa, mutta sinne päin. Smokejumpereiksi kutsutaan Yhdysvaltain kansallispuistoista sun muista luonnonmaista huolehtivan Forest Servicen palomiehiä, jotka pudotetaan laskuvarjolla keskelle korpea sammutuspuuhiin. Tavoitteena on tietenkin havaita palonalku mahdollisimman nopeasti, jotta sammutustiimi saa roihun sammumaan mahdollisimman pian.

Eli äijäparkoja ei sentään pudotella yksin keskelle suurpaloa. Tosin toimintakertomuksen perusteella joissain tilanteissa savuhyppääjät ovat olleet tuollaisilla vähän päälle kymmenen hengen porukoilla olleet sammuttamassa kymmenien, jopa satojen hehtaarien paloja. Apuna on toki silloin sammutuskonetta ja maastoon pudotettua kalustoa.

Wikipedian mukaan smokejumpereita on eniten Venäjällä, mutta näistä hepuista en tähän hätään mitään tietoa löytänyt. Voisi kuvitella, että Suomessakin tarvetta jokuselle hyppääjälle voisi olla, mutta toisaalta metsäautotieverkko on kai sen verran tiheä, että autollakin pääsee pitkälle ja mönkkärillä loppumatkan.

No joo, oma savusukelluskokemukseni rajoittuu tuuleen nuotiosta silmille puhaltamaan savuun ja vedottoman pirtinuunin lämmittämiseen, joten kaadetaanpas lupaavan suuresta putelista maistiaiset.

Hiilenmustaa, suorastaan soijamaista. Ruskea, suklaavanukasmainen mahtava vaahto, joka pysyy pitkään. Tuoksu hiukka makea, maltainen ja paahteinen. Ai jai kun lupaa!

Jo vain pitääkin. Rujosti runkoa, humala hillittyä kihelmöintiä, mallas suklaata tai toffeeta, sopivasti hiukan makeana. Savu pölähtää miedosti vasta loppumaussa ja pysyy jälkimaussa, jossa makeuskin hieman nostaa päätään.

Savu ei minun suuhuni paljon tuntunut. Syynä voi olla säätila – kainuulainen kaunis maaliskuun alkuilta – joka saneli oluen lämmöksi melkoisen viileyden. Kymmenasteisena olisi luultavasti avautunut hiukka toisin.

Jännästi putelista ei löydy alkoholipitoisuusmerkintää lainkaan, mutta 21 Plato -teksti viittaa tuollaiseen kymmenen pinnan huiteilla huojuvaan juomaan.

Herkkuva.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>