Matuška Speciální Světlé 13° ja olutkauppa Base Camp

Liki kirkas, hennon kullankeltainen. Tuoksu miedon ruohoinen pienellä sitruunavivahteella. Vaahto aika normaali pilsvaahto.

Pitkä, voimakas humalatyöntö. Maltaisuus ja täyteläisyyskin löytyvät ja hitunen diasetyyliä. Mutta humala pysyy koko pitkän maun pääosassa, paitsi katkerona, myös kevyenä pippurisuutena, kohtuuannoksena greippiä ja sillä tavalla jännästi ruohoisana, että mieleen tulee avomaankurkku.

Niin on kiintoisa tapaus, että olisiko tässä käsillä se Paras Pils? Hyvin erittäin mainion maistuva ainakin. Tällainen paikalliseen olutperinteeseen nojaava uudistuminen on kyllä mainiota kulauttaa ruokatorveen.

Tsekissäkin alkaa olla Matuškan kaltaisia uudistajia kohtuullinen joukko. Prahasta paikallista spesiaalikeittoa ei parin kokeilun perusteella perusmarketista noin vain löydy.

Onneksi Ratebeer neuvoi muutaman olutkaupan. Itse kipaisin lasissa olevan ja repullisen muita Böömin ihmeitä Base Campista.

Base Camp sijaitsee Prahan 7. kaupunginosassa Vanhankaupungin pohjoispuolella, toispuol Vltavaa.

Näin tammikuisena sunnuntaina katu oli hämärä ja liike aika lailla tyhjä. Paikka on tiskillä ja parilla pöydällä varustettu pullokauppa. Kaikki putelit olivat kylmässä, joten paikan päälläkin olutta voi lipitellä.

Paikalliset herkut olivat eurosta pariin puolen litran puteleilta, nollaseiskavitoset noin kolmesta neljään. Hauskasti ihan laadukkaita oluita myydään myös muovipulloissa, puolentoista litran lötköön saakka.
Kuutisen litraan kiinnostavia tsekkiliemiä maksoi 700 korunaa, noin 25 euroa.

Suosittelen.

4 comments

 1. BierBaron

  Base Camppi jäi omalla reissulla muutama vuosi sitten käymättä ja oikeastaan oluellin matkaaminen jäi muussa kiireessä muutoinkin aika vähälle. Torikojusta satuin kuitenkin löytämään kuvan olutkaapistakin löytyviä Kocourin oluita, joihin tykästyin – en ehkä kovasti, mutta tykästyin silti. Hauskaa olikin, että muutama olut oli pakattu juuri mainitsemiisi 1-1,5l muovipulloihin, mutta kuten totesitkin, oikein hyvää tavaraa oli silti tarjolla. Praha on hieno kaupunki, pitäisi käydä toistekin. Strahoville kannattaa suunnata vaikka turisteja paljon pyöriikin. Panimon pullot ovat komeita matkamuistoja jo ihan tyhjinäkin (patenttikorkillisia, kultaisella painatuksella varustettuja)… Oluet ihan toimivia, IPA on oikeinkin mainio.

  • Sammeli Heikkinen

   Strahov oli käyntilistalla, mutta käymättä jäi, kuten myös Beergeek. Ilmeisesti myös uusi, tsekkipilsin tekemiseen keskittynyt Únětický Pivovar -panimo olisi puolen tunnin – tunnin bussimatkan etäisyydellä Prahan ytimestä. Mutta perhereissulla polttopiste oli tietenkin muualla kuin olutmaistelussa. Jäipä seuraavaksi kerraksi kokeiltavaa.

 2. Harri Kemppainen

  Viime viikolla Prahassa törmäsin Matuskan Raptor IPAan Prague Beer Museumissa. Yhdentoista testatun oluen joukosta se nousi ehdottomana ykkösenä. Seuraavana päivänä piti sitten suunnistaa Mozaikaan (alue 3 Vinohradov) testaamaa neljää muuta Matuskaa hanasta (Zlata Raketa, California, Tmave ja Apollo Galaxy). Zlata Raketa oli aivan huikea olut, ehkä se paras ikinä maistamani. Kotiin tuli mukana kuusi eri Matuskan tuotetta. Nyt sitten odotellaan sopivaa hetkeä ja seuraa maistella niitä.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>