Mikkeller Draft Bear vs. Left Hand Polestar Pilsner

Paitsi Mestareiden liigan loppuottelu, lauantai-iltana nähtiin toinenkin eeppinen yhteenotto: Mikkellerin imperial pilsner ( lisää tyylinimikikkailua, luulisin) vastaan Left Handin pils. No niin, lähtöasetelma oli toki aika pöhkö, kun kerran oluet vahvuudeltaankin jo ovat kovin epätasapainoisia, Mikkeller 8 prosenttista ja Polestar 5,5 prosenttista. Mutta molemmat väittävät olevansa pilsiä, joten antaa mennä.

Käytän tässä pilsner- ja pils-termejä rinnakkain ja käytännössä samaa tarkoittavina. Ilmeisesti näillä on joku määritelty ero. Puolestani saa olla.

Mikkeller tuoksuu hyvin vahvasti makean hedelmäiseltä jenkkihumalalta. Väri on oranssinpunainen, melkolailla kirkas. Vaahtoa tulee paksulti ja se kestääkin hetken. Kovin on ipainen habitus.

Siksipä maku on yllätys: Humalaa on, muttei mitenkään kasvoihin sivaltavasti. Tuntuma on kovin täyteläinen, maltaista makeutta nousee esiin hyvin nopeasti, hapokkuutta ja pieni aavistus alkoholia. Kuivuu loppua kohti ja kääntyy raikkaaksi ja katkeraksi. Lopuksi valkoviinimäinen tai jopa suuvesimäinen tuntuma. Ei näin kirjoitettuna näytä hääviltä, mutta suussa tuntuu ja maistuu hyvältä. Toimii.

Pidempään nautiskellessa alkoholi alkaa maistua vahvemmin ja jää esiin jälkimaussakin.

Draft Bear on monipolvinen ja jännä juoma. Aika vaikeakin, ainakin minulle. Mutta hassu imperial pilsner -nimitys osuu siinä mielessä, että pils-tyyppistä tämä sittenkin on, vain paljon tavallista vahvempaa ja paksumpaa. Karhua todellakin, mutta pils-tyyppisesti raikasta siitä huolimatta.

Polestar on oljenkeltaista, hennon ja raikkaan väristä. Ehkä ihan aavistuksen epäpilsmäistä sameutta. Tuoksu on mietoa pils-tuoksua: Aavistus humalaa, aavistus kukkaista makeutta.

Tässäpä aika oivaa pilsiä. Maku on tasapainoinen ja tasainen. Humala tulee rauhallisesti ja pureskelee enemmän jälkimaussa. Varsin saksalaistyyppinen juoma. Tosin tässä on pientä makeutta ja täyteläisyyttä ja vähän leipäisyyttäkin. Jälkimaku kääntyy lämpimäksi sitrukseksi eikä saksalaispilsille tyypillisesti kuivan katkeraksi. Ja kyllä löytyy pientä hapokkuuttakin.

Polestar vaikutti aluksi ihan tavan saksanpilssikopiolta, mutta tarkemmin maistellessa paljastuu mukavan monipuolinen ja vähäeleinen laatujuoma. Eli oikein hyvää on, vaikka en tiedä onko ihan yhtä hyvää kuin parhaat saksalaisen pilssit (Weltenburger Kloster, Tannenzäpfle ym.). Sinänsä oikein onnistunut normaalipilsiä vahvempi ruho vie ehkä hippusen raikkaudesta. Pitäisi ehkä panna napatähti juoksemaan teutonien kanssa kilpaa.

Joo, olihan näiden kahden vastakkainasettaminen aivan hullun hommaa. Mutta olipa nämä kiva juoda silti. Kiinnostavaa, että molemmat pyrkivät selvästi tiettyyn pils-ihanteeseen. Mikkeller yrittää tavoitteeseen kaiken lajityyppiin normaalisti liittyvän ylittämisellä ja aika onnistuneesti. Imperial pils -merkintä on siis osuva. Left Handin tie on hätäisesti ajatellen tylsempi, mutta varmasti vaikeampi: Polestar lähtee haastamaan Saksan parhaita näiden omassa pelissä. Eikä pils-pelissä pelata suurieleisyydellä. Left Hand reivaa pieteetillä pilsiä jännään suuntaan.

Ja siksi lopulta voittaa tämän skandaalinkäryisen kisan. Tosin varauksella: Polestaria saa Alkosta, jossa se maksaa 3,80 euro pikkupullolta. Draft Bear maksaa inasen vähemmän Tallinnassa Drink Shopissa. Hyvä olut on hyvää olutta, mutta Draft Bear on alle neljän euron edullinen vuoristorata, kun taas Polestar yli kolmen euron tyyris monikäyttöolut.

4 comments

 1. Sammeli

  Kiitti!

  Nyt oletan rumasti – kun sinua vähän tunnen – ettet juo kovin usein olutta. Mutta ehdotan, että kun juot (vaikka saunassa yhden tai kaksi) niin kokeile jotain lähikaupasta löytyvää suomalaista pienen panimon olutta. Jos sellaista nyt valikoimassa on. Meinaan vaan, että jos välillä juo olutta, eikä päätarkoitus ole tulla kovasti humaltuneeksi, niin kannattaa juoda hyvää. Vähän niinkuin kannattaa syödä hyvää. Eikä tämä palaute ollut oikeastaan sinulle, vaan yleinen kehotus. Kirjoitan jossain välissä vähän enemmän ajatuksiani tästä.

 2. Auli

  Kirjoita!
  Sellainen 5 neuvoa aloittelijalle olisi erittäin toivottava postaus.
  Juon olutta vain ruoan kanssa, ja ruoaksi katsotaan tässä myös chilipähkinät tai irtokarkit.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>