Mikkeller Single Hopit Saaz ja Cluster

Brewdogilta tulee kerran vuodessa humalalajikkeiden vertailuun soveltuva IPA is Dead -setti, mutta Mikkeller on vetänyt tämänkin vähän pidemmälle. Kahdessa Single Hop -sarjassa vertaillaan humalalajikkeita hieman eri tavoin: 20 oluen sarjassa kaikissa on sama määrä humalaa, mikä on johtanut hyvin erilaisiin katkeromääriin. 15 oluen sarjassa on puolestaan käytetty humalaa aina sen verran, että lopputuotteessa päästään rapsakkaan 100 IBU:n lukemaan.

Nämä kaksi kuuluvat ensimmäiseen joukkoon, eli humalaa on laitettu identtiset määrät, minkä seurauksena Saaz-humaloinnilla on päädytty 30 ibuun ja Clusterilla 66 ibuun. Ulkoisesti oluissa ei juurikaan ole eroa. Tuoksukin on yllättävän samankaltainen, liekö hiivan aiheuttama hedelmäkarkkisuus, joka dominoi molemmissa.

Makunsa puolesta Saaz on tuttua pilsmäistä menoa. Tätä testiä kiinnostavampaa olisikin ollut maistaa tätä täysin sokkona: olisiko alen tunnistanut (India pale) aleksi vai olisiko tuttu Saaz viekoitellut veikkaamaan, että kyseessä on joku imperial pilsner -viritys.

Amerikkalaisessa Clusterissa tuntuu enemmän katkeruus kuin aromikkuus. Nykyään jenkkihumaloissa jyräävän greippisyyden sijasta tämä on huomattavasti hienovaraisempi, lähestulkoon kukkainen.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>