MM-ennakossa Australia ja Coopers Pale Ale

Jalkapallon MM-kisat ja Australia? Voi kuulostaa hieman omituiselta yhdistelmältä, mutta itse asiassa kengurumaa alkaa olla ihan kokenut arvokisakävijä. Maa pelasi MM-skaboissa 2006, 2010 ja nyt 2014.

Mutta kiinnostavatko MM-kisat paikallisia? Eivät, ainakin jos kysytään kämppikseltäni. Kävimme hiljattain seuraavan keskustelun:

”Kisat alkavat huomenna. Aiotko katsoa matseja?”
”En. Ei ole mun juttu.”
”Etkö edes Australian pelejä?”
”En. Ne häviävät kuitenkin kaikki matsit.”
”Niin. Onhan niillä tosi kova lohko.”
”Joo, ketä siellä oli, Ranska ja Saksa vai, tai jotain?”
”Ei kun Hollanti ja Espanja.”
”Aivan. Ne teurastavat meidät.”

No, arvio ei välttämättä ole kovin kaukana. Aussit hävisivät avauspelinsä Chilelle ihan kunniakkaasti 1-2, mutta joukkueiden ero oli valtava. Oikeastaan vastakkain olivat Tim Cahillin pää ja Chile. Aussi-legenda pärjää edelleen kansainvälisellä huipulla, vaikka ikää alkaa olla mittarissa kahden pelaajan verran.

Cahill ei kuitenkaan riitä. Loukkaantumisten runtelema aussien jengi on nimetön ja kokematon. Väitän seuraavani aika paljon jalkapalloa, mutta tiesin joukkueesta etukäteen vain kolme pelaajaa. En usko, että moni aussi tietää sen enempää.

Täällä Sydneyssä mistään ei huomaa, että kisat olisivat käynnissä, vaikka SBS-kanava ihan tuhtia pakettia paikan päältä tekeekin. Kun Australia pelaa keskiviikkona Hollantia vastaan, moni sydneyläinen menee kyllä baariin, mutta katsomaan aussifutiksen vuoden tärkeintä tapahtumaa, New South Walesin ja Queenslandin osavaltion välistä State of Origin – klassikkoa.

Australia saa luultavasti Hollannilta kylmää kyytiä, mutta hyvin ei mene maaottelussa olutrintamallakaan. Aussiehdokas Coopers on pale aleksi varsin kevyt, vetinen ja mieto maultaan. Mitään intohimoja olut ei herätä, linjassa siis futisjengin kanssa. Silti paikalliset sitä juovat.

Australian olutkulttuuri näyttää muutenkin olevan varsin lagervoittoinen. Kämppikseni mukaan täällä tykätään juoda miedon makuisia, helposti juotavia – hehheh – bissejä. Ymmärtäähän sen, trooppisissa oloissa ei ehkä tule mieleen kaivata esimerkiksi tuhtia stoutia.

Perusbisset voittavat kuitenkin Suomen olvit ja koffit ynnä muun roskasakin. Esimerkiksi Tooheysissä on makua, hedelmäisyyttä ja pehmeyttä hyvinkin kesäkuumalle. Täällä on myös useita pienpanimoita, jotka näyttävät keskittyvän lähinnä aleihin. Niihin en ole vielä ehtinyt tutustua.

Suomessa myytävää Fostersia ei täällä muuten saa. Kämppikseni Nickin mukaan kukaan ei juo sitä, minkä vuoksi se on käytännössä kalliin tuontioluen asemassa. Hän itse ei juo mitä tahansa olutta vaan Carltonia, ja vain sitä.

”Se on erittäin hyvä olut.

Ennakon on kirjoittanut toimittaja Riku Roslund, joka muutti pari kuukautta sitten Australiaan.

Tilanne 18.6. ennen päivän pelejä:

  1. Brooklyn Lager, USA 4,0 (1 ääni)
  2. Estrella Damm, SPA 2,0 (2 ääntä)
  3. Xingu, BRA 2,0 (1 ääni)
  4. Mythos, GRE 1,5 (2 ääntä)
  5. Corona, MEX 1 (2 ääntä)

 

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>