MM-ennakossa Duvel ja Belgia

Ensimulkaisulla Belgia on inhottava maa. Maan brändivaltit ovat verinen Kongo-historia ja sijainti ei-oikein-missään Hollannin, Ranskan ja Saksan välissä.

Brysselissä pitävät majaansa EU ja Nato, nuo nykyajan betoniset unipillerit kaikkien muiden paitsi byrokratiaturistien mielestä. Rautatieasemat ovat nuhjuisia kuin Tintistä tutussa Neuvostojen maassa, ja kaduilla pitää joka neliömetrillä varoa koiranjätöksiä. Brysselkin vaikuttaa ensivisiitillä niin tylsältä, että mieluummin viettäisi lomansa lukemassa valtiontalouden tulo- ja menoarviota vuodelle 2015.

Ennakkoluulot veks! Pinta on pintaa. Kukkomaisten ranskalaisten, alati sormi pystyssä heiluvien hollantilaisten ja huumorintajuttomien saksalaisten puristuksissa on hioutunut helmi, makunautintojen ja keskiaikaisten kaupunkien, sarjakuvien ja oudon huumorintajun vaatimaton mekka.

Joka tosin natisee liitoksissaan. 1960-luvulle asti hollanninkieliset flaamit olivat köyhiä maajusseja ja ranskankieliset vallonit rikkaita tehtailijoita, sittemmin hatut ovat vaihtuneet. Nyt yhä suurempi osa 6-miljoonaisesta flaamiväestä on sitä mieltä, että 3,5-miljoonaisen sosiaalipummi-Vallonian hyysääminen saa riittää. Flaamien itsenäisyyshalut pulppuavat pintaan aika ajoin, mutta onneksi puolikkaiden välillä on vielä vähän epoksiliimaa.

Belgian kohtalo kytkeytyy ennen kaikkea kolmeen asiaan: Bryssel (kumpi puoli saisi miljoonan asukkaan EU-metropolin?), jalkapallo ja olut. Belgifutiksen rakettimaista nousua ei kannattane tässä enää pitemmästi viipaloida, niin paljon ”Punaisista paholaisista” on kisojen alla puhuttu.

Ja jalkapallon liimaefekti tehoaa: Belgiassa on ensimmäistä kertaa vuosiin suosittua olla julkisesti belgialainen. Punamustakultaiset peruukit on kaivettu kaapeista, Heyselin stadionilla pelattavat maaottelut myydään äkäisesti loppuun ja yhteisbelgialaiset Tous Ensemble- ja Waar is da feestje -laulut raikaavat kaduilla ja katsomoissa.

Päävalmentaja Marc Wilmots on pistänyt pelaajat antamaan haastattelut sekä ranskaksi että hollanniksi, minkä symbolista merkitystä ei voi vähätellä. Kuningasperhe vierailee ahkerasti paholaisten otteluissa ja pukukopissa, millä taas on viivasuora poliittinen merkitys: Belgia elää! Ei Belgia ihan vielä hajoa. Ja se on syntynytkin epävaltioksi, surrealistiseksi hallintospagetiksi joka on aina kriisissä.

Asiaan voi suhtautua kuin belgialaiset itse, eli lausua muutaman puolikitkerän kommentin hallitsijoiden toilailuista ja tarttua sitten viileään olutpulloon. Kuten vaikka Duveliin.

Itseltään belsebuubilta nimensä ottaneen Duvelin ensipuraisu on nimensä mukainen, paholaisen tuikkaus hiilihangolla. 8,5-prosenttinen olut tulvauttaa suuhun vahvemman alkoholinmaun kuin vaikkapa volttia vahvempi Westmalle Tripel, juoma jota ei ole tehty ohramaltaista vaan kermaisesta vakosametista. Duvel on kultainen ale, Belgiassakin melko harvinainen lajike.

Virtsanvärisen Duvelin voi sekoittaa pehmeänmakeaan vehnäkaljaan, kunnes happamahko ensipuraisu antaa harhaluuloille kyytiä. Duvel ei näytä oikein miltään, mutta mausta on moneksi. Selkeämpää vertailukohtaa sen oluthulluun emämaahan on vaikea hakea.

Kirjoittaja, toimittaja Janne Toivonen on asunut Belgiassa ja työskennellyt puolivuotisen pätkän jopa pimeyden ytimessä eli Euroopan parlamentissa.

Belgia-Etelä-Korea ja Duvelin korkkaus kell0 23 Kauniin humalan Facebook-sivulla.

Tilanne 26.6. ennen päivän pelejä:

  1. Fuller’s ESB, ENG 4,3 (3 ääntä)
  2. Schneider-Weisse TAP 4, GER 4,3 (3 ääntä)
  3. La Trappe Dubbel, NED 4,0 (2 ääntä)
  4. Keisari 66, FIN 4,0 (2 ääntä)
  5. Brooklyn Lager, USA 4,0 (1 ääni)
  6. Baltika 4, RUS 2,5 (2 ääntä)
  7. Peroni Nastro Azurro, ITA 2,5 (2 ääntä)
  8. Coopers Pale Ale, AUS 2,0 (2 ääntä)
  9. Sapporo, JPN 2,0 (2 ääntä)
  10. Estrella Damm, SPA 2,0 (2 ääntä)
  11. Xingu, BRA 2,0 (1 ääni)
  12. Hite, KOR 1,5 (2 ääntä)
  13. Mythos, GRE 1,5 (2 ääntä)
  14. Corona, MEX 1,0 (2 ääntä)

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>