Newcastle Brown Ale

Enemmän kuin olut. Ainakin minulle. Ja pelkästään sen vuoksi, että paikallinen jalkapallojoukkue päätti kesällä 1980 ottaa paitaansa oman kylän suurimman panimon logon. Yhtään tuota lähempää ei sponsoria olisi voinutkaan löytää, sillä vanha, muutama vuosi sitten purettu, panimorakennus sijaitsi joukkueen kotistadionia vastapäätä Barrack Roadin toisella puolen.

Jos Newcastle United ei olisi kantanut Brown Ale -mainosta paidoissaan 1990-luvulla, kun aloin joukkueen otteita seurata, olisi se jäänyt taatusti lähes yhdentekeväksi olueksi minun kirjoissani. Sillä onhan se rehellisyyden nimissä sanottava, ettei Newcastle Brown Ale ole mikään kaksinen olut. Se on, hyvässä tai pahassa, välähdys sellaisesta maailmasta, jossa on tarjolla muutakin ”peruskuraa” kuin lagerit. Maku on makeahko ja metallinen. Humalointi on varsin vaatimaton. Parasta kylmänä muttei silloinkaan mikään nautinto.

Minulle Newcastle Brown Ale onkin perusolutta, jota tulee nykyään juotua oikeastaan vain jalkapalloa katsellessa. Se on sopivan kevyttä ja huomaamatonta, joten sitä saattaa kitata puolihuolimattomasti kahdesta kuuteen pulloa per ottelu, riippuen lähinnä siitä, kuinka jännä tai suorastaan ahdistava peli on kyseessä. (Joskus Liverpool-matsissa meni viisi pulloa ensimmäisen puoliajan aikana.)

Newcastlesta kirjoittaminen pani myös pohtimaan, mitä oluita olen elämäni aikana juonut eniten. Kotimaisten jättibrändien osalta arvioiminen on hyvin vaikeaa, sillä vaikken ole niitä koskaan säännöllisesti ostanut, on niitä tullut toistuvasti vastaan niin pitkään ja usein, että määrät nousevat taatusti korkeiksi esimerkiksi Koffin ja Lapin Kullan kolmosten osalta. Mutta jos nämä jätetään huomioimatta, on selvää, että Newcastle Brown Ale on yksi useimmin ostamistani tai juomistani oluista. Muita kärkipään oluita ovat ainakin Brooklyn Lager, Punk IPA sekä nopesti kärkeä lähestyvä Keisari 66.

Todetaan nyt Newcastle Brown Alesta vielä se, että etiketti on ajattoman ikoninen ja korkki yksi historian hienoimpia.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>