Olvi Iisalmi Pale Ale

En ole koskaan odottanut mitään Olvilta. Joskus elämäni ensimmäisten oluiden aikaan Olvi oli sitä, mitä ostettiin, jos Koffia, Karhua tai edes Lapin Kultaa ei ollut saatavilla. Sittemmin koffit ja karhut ovat painuneet samaan mitäänsanomattomuuksien joukkoon, johon olin aina Olvin hylännyt.

Siksi tämä olut oli niin suuri yllätys. Koffilla on sentään ”aina” ollut Porter sekä muita erikoisuuksia. Lapin Kultakin on tehnyt silloin tällöin kiinnostavia avauksia. Olvi sen sijaan on vaikuttanut täysin mielikuvituksettomalta.

Se, että markkinoille tulee panimojättiläisen pale ale, oli toki vain ajan kysymys. Erikoisoluet ovat kasvattaneet suosiotaan jo vuosia ja Keisarin 66 osoitti, että yhä suurempi joukko suomalaisista on valmis juomaan olutta, jossa on humalaa enemmän kuin nimeksi.

Iisalmi Pale Ale vaikuttaa todella harkitulta ja hallitulta tuotteelta. Nimestä saadaan trendikäs lyhenne IPA, mutta voidaan silti pysytellä massoihin helpommin uppoavassa pale ale -tyylissä. Ensi viikolla myyntiin tulevan oluen tyylikkääseen tölkkiin on merkitty asianmukaisesti tekniset tiedot. Hintaa puolen litran tölkillä on noin tai hieman alle kolme euroa, kaupasta riippuen.

Mutta onko tämä olut, jota Olvi ystävällisesti meille muutaman tölkin lähetti, mistään kotoisin?

Väri on ainakin kaunis: vaalea muttei kalpea. Tuoksu on jopa upea: tuoretta humalaa raikkaan hedelmäisessä muodossa. Vaahto on ipamaisen iso ja väljä.

Maku on tuoksuun nähden pikkaisen vaatimaton, mutta ihan hyvä kuitenkin. Ei vetinen vaan tasapainoinen. Katkeroa on sopivasti, ei varmasti liikaa kenellekään. Aromihumalointi ei ole maussa yhtä kirkas kuin tuoksussa. Jälkimaku taittuu pikkaisen kitkerään hedelmäisyyteen, humala-aromit palaava vasta röyhtäyksissä.

En tiedä oliko laadustaan sittemmin lipsunut Keisari 66 alussa näin hyvä tai jopa tätä parempi, mutta tänä keväänä Iisalmi Pale Ale erittäin vahvoilla markettisarjassa.

One comment

  1. simeon

    No niin. Mukava lukea että olut on onnistunut. Varmastihan tästä jonkinlainen hitti tulevan kevään ja kesän aikana muodostuu. Laadunvaihteluakaan ei varmasti tule kuten kuuskutosen tapauksessa on käynyt. Mielenkiinnolla odotan että pääsee maistamaan ja luulenpa että tätä ainakin sauna- ja sessio-oluena tulee kulutettua.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>