Oskar Blues Brewery Dale’s Pale Ale

Dale’s Pale Ale on käsittääkseni jonkinasteinen legenda amerikkalaisten pienpanimoiden uuden tulemisen tarinassa. Kyseessä on coloradolaisen Oskar Blues Breweryn tunnetuin tuote, mutta se, mikä siinä on merkittävää, ei liity itse olueen vaan siihen, mitä sen ympärillä on: alumiinia, ei lasia.

Oskar Blues oli nimittäin craft beer -liikkeen ensimmäinen tölkittäjä, jonka esimerkkiä on moni, joko täysin tai osittain, seurannut perässä. Hyötyjä on paljon: olut säilyy paremmin, koska tölkki on pulloa tiiviimpi eikä se päästä lävitseen lainkaan valoa. Lisäksi se on logistiikan kannalta ekonomisempi ja ekologisempi vaihtoehto, sillä se on paitsi kevyempi myös tiiviimmin pakattava niin täytenä kuin kierrätettynäkin.

Pullopuristien tölkkivastaiset argumentit sen sijaan liittyvät enimmäkseen olemattomiin (metallinen maku muka) tai helposti kierrettäviin ongelmiin (pullo pitää oluen pidempään kylmänä). Esimerkiksi nuo kaksi menettävät vähäisenkin merkityksensä, jos juo oluen sivistyneesti lasista.

Kaikesta huolimatta keskustelu varmasti jatkuu vähintään niin pitkään kuin olutta pakataan molemmin tavoin. Seuraavassa vielä aiheesta kiinnostuneille muutama englanninkielinen linkki, joita lueskelin tätä kirjoittaessa:

Palataan tähän pulkko vastaan tölkki -teemaan huomenna pienellä kenttäkokeella, mutta nyt edessä olisi lasillinen sitä ”alkuperäistä” tölkkiolutta.

Dale’s Pale Ale onkin hyvä esimerkki siitä, että erinomaista olutta voi pakata myös tölkkiin. Simppeli amerikkalainen olut ei turhaan kumartele eurooppalaisille esikuville (pilssit tai bitterit), muttei myöskään lähde irroittelemaan Tyynenvaltameren humalalajikkeiden hedelmäisyydellä. Se onkin jotain herkullista tuolta väliltä: olut, jota punaniskakin voi juoda ilman pelkoa siitä, että kukaan alkaa haukkua liberaaliksi.

One comment

  1. Pingback: Tölkki vastaan pullo | Kaunis humala

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>