Saimaa Blonde Ale ja Saimaa Vaalea Lager

”Bloggari sai Saimaata,
läheltä Saimaata,
sitten hän sai maata
ja juoda Saimaata.”

Olen usein pohtinut, mitä eroa on alella ja lagerilla. Tiedän toki, että kyse on hiivalaadusta ja käymislämpötilasta, mutta millaisia eroja muodostuisi, jos sama vierre käytettäisiin kahdella eri tavalla? Oma mielikuvani on, että pohjahiiva- eli lager-käyminen tuottaa puhtaampia, ikäänkuin kliinisiä oluita, kun taas pintahiivaoluissa on yleisesti ottaen enemmän makua ja runkoa.

Saimaan juomatehtaan massamarkkinoille suuntaamat kevätuutuudet ovat jonkinlainen vastaus tähän samaan kysymykseen. Niissä on melkein samat maltaat, melkein samat humalat ja sama alkoholiprosentti. Tosin pienet erot paljastavat, ettei kyse ole samasta vierteestä, vaikka lähellä ollaankin.

Suurta eroa ei oluissa ole: ale on pikkaisen tummempi ja kitkerämpi. Tämä kitkeryys kääntää tässä tapauksessa pelin lagerin voitoksi: Saimaa Vaalea Lager on kelvollinen perusbisse ilman mitään häiritseviä elementtejä. Saimaa Blonde Ale on samaan tapaan ihan kelvollinen olut, mutta siinä tuo tasapainoton kitkeryys häiritsee.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>