Shepherd Neame Double Stout

Oluiden luokitteleminen tuntuu olevan melko mielivaltaista puuhaa. Perusjako pinta- ja pohjahiivaoluisiin on selkeä ja yksiselitteinen, mutta sen jälkeen menee monimutkaisemmaksi. Termejä käytetään melko vapaasti ja ristiin, minkä vuoksi olen ainakin itse välillä vähän kujalla. Kuten nyt esimerkiksi tämän Shepherd Neamen tuplastoutin kanssa.

Itse kun olen mieltänyt asian niin, että sanat ”imperial” ja ”tupla” viittaavat yleensä perusversiota tuhdimpaan olueen ja korkeampaan alkoholiprosenttiin. Esimerkiksi Brewdogin perus IPA-kaksikosta tiukempi on määritelty ”imperialiksi”. No, tämän Shepherd Neamen oluen kohdalla tämä logiikka ontuu.

Ensinnäkään panimolla ei käsittääkseni ole mitään perusstouttia, johon nähden tämä olisi ”tupla”. Toisekseen alkoholia ei ole erityisen paljoa; tässä pullossa 5,2 prosenttia ja tynnyriversiossa ainoastaan 4,0 prosenttia.

Tämän alkuhämmennyksen jälkeen onkin aika päästä varsinaiseen asiaan, sillä kyseessä on ihan kelpo tuote. Vaahto on isokuplainen ja jää melko ohueksi. Olut on todella tumman väristä, kuten stoutin kuuluukin olla. Maussa toffeista makeutta ja paahteista mallasta. Runsaat hiilihapot ja matala alkoholiprosentti jättävät kokonaisuuden kuitenkin vähän ontoksi.

Ilolla juotava, muttei sellainen nautinto-olut kuin vahvemmat stoutit.

3 comments

  1. Sammeli

    Imperial Stout kai oli se, josta tuo imperial-termi on napattu villiin käyttöön. (Vähän kehnon) Wikipedia-artikkelin (http://en.wikipedia.org/wiki/Stout) mukaan stout ja porter taas ovat keskenään melko lailla päittäin vaihdettavia termejä… Tuplastoutille ei taida olla oikein mitään määritelmää.
    Muistaakseni kyllä tykkäsin tästä ihan kohtuu paljonkin. Pitääpä taas verestää muistoja, kun putelin jostain (Tallinnasta) saa.

  2. tavastlandbrewing

    Paljoa logiikkaa ei aina löydy näistä oluiden nimikkeistä, esim tässä alkoholimäärä viittaa 20-luvulle yleisesti, 60-luvulla panimo valmisti double stout nimikkeellä 3% versiota ja 20-luvulla vielä 3.2% stouttia single stout nimikkeellä.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>