Tölkki-Stapan sokkohaaste: vs. Nokia 2ND vs. Saimaa Vaalea Lager

Stadin Panimo lorautti jo aiemmin tolkuksi tavaraksi todetun American Lagerinsa puolen litran tölkkiin. Reittausblogi sai jo selville, ettei Helsingin Suvilahden panimolle ole kuitenkaan hommattu tölkityslinjaa, vaan tölkitys tapahtuu paikassa nimeltä Toisaalla.

Kun pakkausta ja pakkauskokoa muutetaan, ehkä eniten kiinnostaa miten tämä vaikuttaa hintaan. Stapan lager kun on laadultaan houkutteleva, muttei ole tähän saakka 3,50 euron tienoille asettuneellaan pullohinnallaan sitä ollut. Verrataan nyt vaikkapa Saimaan Brewers Special -oluisiin, jotka saa parilla eurolla per pikkutölkki.

No, hintatietoa uudesta Stapan tölkistä ei vielä ole. Joten keksinpä jääkaapin sisältöä katsellessani, että panen pystyyn pienen sokkotestin, jossa vanha sotaratsu uudessa peltisotisovassaan – ja jos tuo kielikuva ei ole niin ontuva, että se pitäisi välittömästi lopettaa elinkelvottomana niin mikä sitten – joutuu paria uudempaan tulokasta vastaan.

Saimaan Vaalea Lager ja Nokian 2ND Avenue kun kalastelevat samoilla ”vähän erityisemmän lagerin” markkinoilla kuin Stapan tuote.

Jeesusteipin ja alumiinifolion avulla törpöt tuntemattomaksi ja testailemaan.

 

Näyte yksi on kevyen vaaleanruskea, kirkas. Tuoksu vähäinen, vaahto häipyväinen.

Kuivattavaa katkeroa, joka voimistuu hiljalleen. Maltaisuutta miedosti kärynneenä leipänä. Happamahko. Melkein bittermäinen.

Aika hyvä, vähän platku ja maltaisuus vie raikkautta. Jälkimaku jopa kitkerä.

Veikkaus: 2ND.

Pisteet 2,5/5

Toinen näyte on jännästi haaleankullankeltaisen pissan värinen ja samea. Tuoksussa aika ärhäkkä kukkainen sitrushumala.

Katkerohumalointi melko hillitty, aromipuolella enemmänkin kevyttä mangoa ja sitä kukkaisuutta. Melko täyteiläinen. Aika mainio, maku ehkä vähän lyhyt.

Veikkaus: Stapa

Pisteet 4/5

Ja kolmas on peruslagerin näköinen. Kiva vaahto. Tuoksussa mallasta.

Rauhallinen, katkerointi aika lailla taustalla. Mallaspohja pääsee esiin ihan kivasti. Jotain pientä hernekeittomaista ei niin kivaa ehkä häivähtää? Mukavasti kroppaa.

Ihan jees. Rauhallinen suoritus.

Pisteet 3/5

Veikkaus: No tämähän toki oli se 2ND!

 

Minikisan kunniataulukko ja pisteet siis olivat:

1. Stapan American Lager 4/5 (näyte 2)

2. Nokian 2ND Avenue 3/5 (näyte 3)

3. Saimaan Vaalea Lager 2,5/5 (näyte 1)

 

Stadin keitto oli kyllä tässä kahinassa selvästi paras. Nokian ja Saimaan oluiden ero oli pieni, toisena päivänä toinen olisi voittanut. Yllätys itselleni oli, ettei näiden ero tuntunut suussakaan kovin suurelta…

Palataan vielä hintaan. Saimaan ja Nokian tuotteet lähtevät viiden euron litrahintaan mukaan (monesti halvemmallakin) mikä aidosti lisää niiden houkuttelevuutta käyttöoluena. Kuinka paljon enemmän Stapan paremmasta lagerista juomari on valmis maksamaan?

Jäämme toiveikkaana norkoilemaan oluthyllyn tienoille.

One comment

  1. Lasse Leipola

    Koska saimme kaksi tölkkiä StaPa:n American Lager -tölkkiuutuutta, tarjoamme vielä toisenkin vertailun. Eli miten tölkkiversio eroaa pulloversiosta? Heti alkuun on myönnettävä, ettei asetelma ole tasaväkinen, sillä tölkki on selvästi tuoreempaa. Sen parasta ennen -päiväys on 24.3.2016, kun taas pullossa lukee 1.1.2016. Kaadettaessa tölkkiversio vaahtoaa selvästi enemmän. Tuoksussakin ero on selvä: pulloversio on melko neutraali, kun taas tölkistä kaadettu olut vyöryttää tuoretta humalaa. Maussa ei ole suurta eroa, jos työntää mielestään sen, että tölkkiversio tuoksuu paljon paremmalta. Pulloversion hiilihapot ovat terävämmät, mikä ei tässä tyylissä ole huono asia. Kuten jo aiemmin kirjoittamassani pullon ja tölkin eroa pohtineessa artikkelissa (http://www.kaunishumala.fi/tolkki-vastaan-pullo/) totesin, olut kaatuu tölkistä tavalla, joka nostaa enemmän vaahtoa ja johtaa olueen, jossa on vähän vähemmän hiilihappoa ja enemmän tuoksua. Tämän minitestin tulos tukee tätä käsitystä.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>