Artikkelit

Näin teet kotona olutta ilman välineitä

Taas viatonta nettikävijää huijataan otsikolla, sillä eihän olutta voi tehdä ilman välineitä? Ei tietenkään voi, mutta käytännössä kaikki kotiolutoppaat antavat pitkän listan välineistä, jotka ovat välttämättömiä tai ainakin hyvin hyödyllisiä. Jos oletetaan, että tietyt asiat löytyvät lähes jokaiselta kotoa, muodostuu alkeellisen kotipanimon hinnaksi noin sata euroa.

Helsinki Beer Festival 2014: Vajaa mäyräkoirallinen uusia tuttavuuksia

Täältä se kaikki alkoi. Tai oikeastaan ”tämä”, Helsinki Beer Festival, oli paitsi yleisesti myös minun elämässäni jo paljon ennen kuin ”se”, olutharrastukseni, varsinaisesti alkoi. Kuitenkin koin Helsingin Kaapelitehtaan valot tälläkin kertaa eräänlaisena paluuna alkulähteelle.

Yksi ilta Helsingissä: Ølhus Stockholm ja Sori Investor DIPA

Joskus on tavallista kauniimpia päiviä. Tänään oli sellainen. Aurinkoisen sään lisäksi kulahtaneesta tsekkijuottolasta kuoriutui pohjoismaisen tyylikäs pubi ja Suomen näkyvin panimouutuus esitteli oluen, joka voi olla merkittävin kotimainen uutuus miesmuistiin.

Näin hankit halvan Valioliiga-matkan yhden tuopin aikana

Olen tässä viime aikoina päässyt puuhailemaan jokavuotisen lempiharrastukseni parissa, eli järjestelemään futisreissua Englantiin. Koska näitä matkoja on tullut tehtyä jo kymmenkunta, ajattelin vihdoinkin avata oluen ja laittaa ylös vähän vinkkejä muita brittifutiksesta kiinnostuneita varten.

Oluthuoneiden IPA-festivaali 2014: Testissä koko kattaus

S-ryhmän Oluthuone-ravintoloissa alkoivat eilen maanantaina kuun loppuun asti jatkuvat IPA-festivaalit. Vähitellen voi puhua jo perinteestä, sillä kyseessä on jo kahdeksas peräkkäinen vuosi. Matkan varrella IPA:sta on tullut yleiskieltä muillekin kuin oluthörhöille ja paitsi tapahtuman myös suuremman yleisön painotus on siirtynyt perinteisistä hillityistä briteistä toinen toistaan räväkämpiin jenkkityylisiin oluisiin.

Systembolaget eli miten monopolikin voi olla ystävä

Ovella minulle hymyillään, ojennetaan kori. Välkommen, sanotaan. Se on kuitenkin sivuseikka, sillä olen tullut Tukholman ytimeen, Regeringsgatan 44:ssä sijaitsevan Passagen-kauppakeskuksen myymälään katsomaan, miten monopolikin voi olla oluenystävän ystävä.

Gallows Birdin XVII Real Ale Festival

Keskellä autiota Espoota on rumannäköinen rakennus, jonka nurkasta löytyy yksin Suomen parhaista olutpubeista. Ja siitähän tulee tavanomaistakin parempi, kun isketään hanat täyteen houkuttelevia real aleja ja julistetaan festarit alkaneiksi. Kuvateksteistä löytyy Kauniin humalan mielipiteitä Gallows Birdin Real Ale Festival -tapahtumasta sekä sen kiinnostavimmista tuotteista.

Tallinna: Pudel Baar ja muutama paikallinen olut

Tallinnassa tuli käytyä perinteeksi muodostuvalla muutaman päivän reissulla vuodenvaihteessa.

Maisteluisku Black Dooriin

Kaunis humala kävi syksyn loppumetreillä tarkastamassa vuoden olutravintolaksi valitun Black Doorin Helsingin Iso-Robertinkadulla. Jo ennestään tutussa pubissa on peräti 26 hanaa ja pulloja reippaasti enemmän, mutta silti ei liene liioiteltua sanoa, että valikoimassa on keskitytty määrän sijasta laatuun. Mielenkiintoista olutta nimittäin riittää useamman pitkän ja kostean visiitin tarpeisiin.

Suomen Olutexpo 2013: Brewdog, Sori Brewing ja parikymmentä olutta

Näinhän siinä kävi, että kauniin humalan jantterit ehtivät hankkia krapulan vasta maanantaiksi. Siis toissa maanantaiksi. Eli Suomen OlutExpo 2013 -tapahtumaan (ihan lievästi kulmikas nimi muuten) pääsimme viimeisenä päivänä, sunnuntaina.

Englantiko olutmaa?

Tämä kirjoitus on syytä aloittaa varoituksella, sillä kyseessä ei ole raportti olutmatkasta Englantiin vaan pikemminkin kertomus siitä, minkälaisen käsityksen Englannista saa olutmaana, jos siellä ei juokse oluen perässä. Tarkoituksena ei siis ole vastata kysymykseen, millaista on harrastaa oluita Englannissa vaan kysymykseen siitä, näyttäytyykö Englanti satunnaiselle kävijälle sellaisena olutmaana kuin olen sitä ainakin itse tottunut pitämään.

Trans-Siperia: Votkan valtakunnassa

Niin, maanantaihan on meistä monelle tietynlainen kuvainnollinen matka Siperiaan, joten siinä mielessä tämä kirjoitus toimii. Toki tämä olutblogiin on vähän siinä rajalla. No, olutarviot ovat kuvagalleriassa ja tämän novellinmittaisen tekstin alkupuoli käsittelee olutasiaa. Lopussa sitten Helsinki – Irkutsk-matkasta. Eli jos tässä elämässä vain olut kiinnostaa, niin kannattaa jättää kesken viimeistään kohdassa: ”Junaosuus meni näin…”

Alkoholipolitiikka: Miksi pitää korjata, kun se ei ole rikki?

Alkoholin kulutus ja sen haitat ovat laskussa Suomessa. Silti sosiaali- ja terveysministeriö huutaa uutta kieltolakia. Sillä tosin ei ole paljon väliä, sillä ajatus kansallisesta alkoholilainsäädännöstä on vanhentunut.

SOPP 2013, Lahti

Kävimme viime viikon perjantaina katsastamassa Lahden satamassa järjestetyn Suuret oluet, pienet panimot -tapahtuman tarjontaa. Olutkuvauksia löytyy kuvateksteistä.

Brewdog, Tukholma

Tukholmaan avattiin tänä vuonna todellinen pyhiinvaelluskohde räjähdysmäisesti kasvaneen Brewdog-imperiumin faneille ja muille laatuoluen ystäville. Kungshomenin saarella sijaitsevaan pubiin ei osu vahingossa, jos pysyttelee vanhan kaupungin ja ydinkeskustan tuntumassa, vaan skottipanimon ravintolaan on mentävä ihan varta vasten. Ja sinne vei myös minun tieni.

Viro: Peruslagerien taistelu ja juttua olutpaikoista

Tässäpä juhannukseksi lukemista, eli luvattu syväluotaava raportti etelänaapurimme tilanteesta. Siis oluttilanteesta. Ja aika pinnallinen juttuhan tämä on, mutta täydentäkää ja korjatkaa, sikäli kun teillä parempaa tietoa asioista on.

Korjaamon Olutmarkkinat 2013

Tämä oli silkkaa huijausta! Viikonloppuna järjestetty Korjaamon Olutmarkkinat -tapahtuma oli valtaisa pettymys. Puitteissa ja säässä ei ollut mitään moitittavaa, mutta kaikki muu menikin sitten pieleen.

Helsinki Beer Festival 2013: Korillinen uusia tuttavuuksia

Tätä ei ole usein luvassa. Siis tässä blogissa. Suurin osa postauksista käsittelee yhtä olutta kerrallaan, joka on kuvattu kauniisti paitsi kameralla myös sanoin. Ainakin niin kauniisti kuin osaamme. Pidätämme vapauden myös muuhun sisältöön, esimerkiksi tällaisiin pidempiin raportteihin. Kenties kerromme silloin tällöin miellyttävästä kapakasta tai oluen kylkeen sopivasta syötävästä. Kenties emme.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>