Fat Lizard, eli humalaa ja toukkia Espoossa

Toukat kiemurtelevat kuumalla pannulla. On vaikea arvioida, tuntevatko ne kipua, sillä vieressä vuoroaan odottelevat toukat möyrivät onnellisina puurohiutaleissa aivan samalla tavalla. Muutamaa minuuttia myöhemmin liike pannulla on lakannut.

Suolalla ja korianterilla mausetetut jauhomadot ovat osa espoolaisen Fat Lizard -panimon brändiä. Niitä tarjottiin helmikuussa panimon ensimmäisen kaupallisen oluen, Fat Lizard 101 California Pale Alen kanssa ja nyt ne huuhdotaan alas Heavy Fuel IPA:lla.

Fat Lizardin panimo sijaitsee Espoon perukoilla, Kivenlahden hiljaisella teollisuusalueella. Panimo on kuution muotoinen, sillä korkeutta on yhtä paljon kuin pituutta ja leveyttä. Toiselle tasolle sijoitetut kegilavat ja keittoastian päälle rakennettu huuhteluvesitankki ylettyvät hädin tuskin puoleen väliin korkeaa tilaa, joten ainakin ylöspäin on tilaa kasvaa.

Tilan korkeuteen nähden Fat Lizardin käymistankki, 750-litrainen vanha maitotankki, on matala, vain noin metrin korkuinen. Suurtalouskattiloista laajennetut mäskäys- ja keittoastiat ovat kooltaan vain 300 litraa, eli jokaiseen erään tehdään kaksi keittoa. Panimolla on vahva tee-se-itse -meininki, sillä sen lisäksi, että ”jokaisen panon aikana on hitsattu”, on laitteiston ohjauselektroniikka sekä sen koodi omatekoista.

Toistaiseksi Fat Lizardin tankeissa on tehty siis kaksi olutta, apa ja ipa. Jenkkilinjalla on tarkoitus pysyä jatkossakin: suunnitelmissa on muun muassa amber ale sekä jenkkihumaloitu vehnäolut. Seuraava kaupallinen olut on kuitenkin salaperäisesti ”vappuinen”, josta ei kerrottu tarkemmin muuta kuin, että siinä ei ole rusinoita.

Pullottaminen ei ole vielä Fat Lizardin suunnitelmissa vaan kaikki olut pakataan muovisiin kertakäyttökegeihin. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö olutta olisi mahdollista saada muualta kuin baareista. 20-litran kegi 101 California Pale Alea on nimittäin tulossa Alkon valikoimiin vajaan kahdensadan euron hintaan.

Kivenlahdessa pannaan toistaiseksi kerran viikossa ja katsotaan, miten homma etenee. Tarkoituksena ei ole kasvaa pienin askelin, vaan jos homma näyttää toimivan, on suunnitelmissa tuotannon kymmenkertaistaminen kertarysäyksellä noin kolmen vuoden päästä.

Entäs ne toukat? Vieraat maistoivat niitä kohteliaasti, mutta pientäkään astiaa ei syöty tyhjäksi. Samaa ei voi sanoa Fat Lizardin oluista, sillä ensimmäinen erä 101 California Pale Alea juotiin hetkessä loppuun ja sama kohtalo odottanee myös Heavy Fuel IPA:a.

2 comments

  1. Pingback: Espoolaisella teollisuusalueella pannaan – kuvareportaasi | Pari kaljaa
  2. Perttu

    20 litran kertakäyttökegi kiinnostaa. Siitä kelpaisi tarjota kavereille – ihanan pröystäilevää!

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>