Lonkeroraja ja vapaus

Kaupassa myytävän alkoholin raja aiotaan säätää lonkeron alkoholipitoisuuden mukaan. Vapaudella ja olutkulttuurilla perusteltava uudistus tehdään oikeasti harmaan viinasekoitteen ehdoilla. Kauppoihin saadaan juoma, jonka ainoa tarkoitus on saattaa alkoholi suusta verenkiertoon sellaisessa muodossa, ettei laatta lennä vaikka krapula olisi miten kova.

Sillä jos rehellisiä ollaan, onko kukaan juonut lonkkua muuten kuin 1) teininä alkoholinkäyttöä opetellessa 2) kauheassa kaasussa 3) hirveässä kanuunassa?

No. Kieltämättä 0,8 prosentin höllennys voi päästää tiettyjä oluita lähi-Alepan hyllyyn. Kuten saksalaisia pilsejä ja hellesejä sekä tietenkin vehnäoluita, joista moni on juuri tuossa viiden pinnan molemmin puolin. Vaaleassa lagerissa tuo nosto tuo yllättävästikin lisää pelivaraa. Verratkaapa vaikka Saimaan panimon 4,7-prosenttista ja 5,2-prosenttista vaaleaa luomu-Marsalkkaa. Puolen prosentin erolla on osansa siinä, että reseptin voi säätää aivan eri tavalla särmikkääksi.

Mutta turha väittää, että uuden prosenttirajan säätäminen olisi kädenojennus erityisesti pienpanimoille. Kyllä sillä taputellaan isoja lapoja. Koffin punaiseen tai Lappariin ei tarvitse säätää reseptiä, ei edes vierteen laimennussuhdetta tai mitään. Sen kun panee linjan paukuttamaan enemmän sitä samaa kamaa, jota nyt menee laivalle ja Suomenlahden etelärannalle myyntiin.

Kiinnostavaa tietenkin nähdä, säilyykö bulkkikamassa nykyinen keppanavahvuinen vaihtoehto. Panimolle ja ehkä kaupallekin on yksinkertaisinta, jos sitä samaa 5,2-prosenttista tehdään kaikille. Ja sitten kaupan sisäänheittotuote on nykyistä vahvempaa. Se taas voi nostaa kokonaiskulutusta.

Ja muutetaanpa prosenttirajoja miten paljon vain, lienee turha kuvitella, etteikö kokonaiskulutus pysy edelleen suomalaisen alkoholipolitiikan tärkeimpänä asiana. Jos kokonaiskulutus kasvaa ja se kasvaa nimenomaan oluen juomisen kautta, niin millaisiin toimiin valtiovalta ryhtyy ja mitä siitä seuraa olutkulttuurille?

Myöskin: nykyisin Alko myy käytännössä pelkästään yli kaupparajan vahvuista olutta. Jatkuuko tämä perinne?

Onneksi sentään näyttää siltä, että pienpanimoille on tulossa käytännössä vapaa ulosmyyntioikeus. Sillä on oluenystävälle toki 5,5-pinnan rajaa paljon suurempi merkitys, mutta alueellisesti homma on toki törkeän epätasapainoinen. Meinaan siis, että jos pienpanimoa ei lähistöllä ole, niin sori siitä.

Mutta minulla on useampikin, joten tätä odottelen kieli pitkällä.

Jännä toki nähdä, miten Euroopan komissio tähän suhtautuu. STM:n argumenttihan on ollut, että prosenttirajasta suht vapaa ulosmyynti katsottaisiin kotimaisten tuotteiden suosimiseksi. Jää nähtäväksi. Ehkä on pieni mahdollisuus siihen, että pienpanimoiden ulosmyyntioikeuteen liittyisi lupa myydä myös muiden, ulkomaistenkin, panimoiden tuotteita. Mutta epäillä sopii.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>