Mallaskosken Black IPA vs. Lehe Lõbus Njuufa

Mallakoski esitteli keväällä kaksi mustaa versiota perinteisesti vaaleista tyyleistä. Black IPA, eli ”musta Intia kalpea ale”, on ristiriitaisesta määritelmästään huolimatta vakiinnuttanut paikkansa oluttyylien joukossa. Black Pils sen sijaan tuntui ajatuksena kiehtovan omituiselta, mutta lopulta olut osoittautui melko perinteiseksi schwartzbieriksi, josta pilsin leikkaavan terävä raikkaus jäi puuttumaan.

Ja ettei Mallaskosken toinen uutuus pääsisi liian helpolla saa se vastustajan etelästä. Synkän kesän kunniaksi siis pikimusta maaottelu: Suomea edustaa Mallaskosken Black IPA ja Viroa Lehe Pruulikodan Lõbus Njuufa. Molemmissa alkoholia 6,5 prosenttia, joten ainakin siinä mielessä on edessä tasaväkinen kamppailu.

Molemmat ovat luonnollisesti väriltään mustia, mutta Mallaskosken oluen punaruskean värin saa helpommin valon kanssa esiin, sillä se on piirun vaaleampi kuin virolaisserkkunsa. Mallaskosken vaahto on lähes valkoinen ja katoaa nopeasti, kun Lehen vaahto on kauniin ruskea ja viipyy pidempään oluen pinnalla.

Mallaskosken tuoksu on paahteinen ja makean maltainen, kun taas Lehestä tulee suorastaan hyökkäävän terävät, yrttiset humala-aromit.

Sama linja jatkuu maussa, sillä Mallaskoski on melko maltillisesti humaloitu, lähempänä  modernia portteria kuin mustaa ipaa. Mutta ei Lehenkään maku ole täysin onnistunut: se on samaan aikaan sekä vetinen että kitkerä, jälkimaun paahteisuus pelastaa kuitenkin paljon.

Kumpi on sitten parempi olut? Kumman valitsen seuraavalla kerralla? Valinta on melko helppo ilman sinivalkoisia lasejakin: Mallaskoski on kaksikosta tasapainoisempi. Siinä missä Lehe on terävämpi ja rosoisampi, on Mallaskoskessa suunmukaista harmoniaa, vaikka Black IPA:ksi se onkin vähän vaisu.

Olennaisinta tässä kisassa ei kuitenkaan ole voittaja vaan ottelun laatu: kuka olisi muutama vuosi sitten uskonut, että tällaista (laadun ja tyylin puolesta) olutta saa molemmilta puolen Suomenlahtea.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>