Oluttyylit

Olueen liittyy tuskin mitään yhtä epämääräistä ja silti yhtä tiukasti määriteltyä asiaa kuin oluttyylit. Ainoa yksiselitteinen jaottelutapa on eritellä oluet käytetyn hiivan perusteella. Tällä saadaan kuitenkin aikaiseksi vain kolme ryhmää (ale, lager ja lambic), mikä harvemmin on riittävän tarkka tapa.

Erilaisia jaotteluita on täsmälleen yhtä monta kuin niiden tekijöitä. Skaala ulottuu Alkon yksinkertaisesta (lager, tumma lager, pils, vahva lager, vehnäolut, ale, stout&porter ja erikoisuus) esimerkiksi BJCP:n viralliseen määritelmään, jossa on 27 pääkategoriaa, joista kullakin

Myös Kauniin humalan on ollut välttämätöntä työntää lusikkansa tähän soppaan, koska lukijalle on haluttu tarjota samanaikaisesti sekä mahdollisimman yksiselitteiset että käyttökelpoiset avainsanat. Ale ja lager ovat tähän tarkoitukseen aivan liian epämääräisiä, joten ne on pilkottu pienempii paloihin. Jaottelussa on pyritty käytettävyyteen, joten kyse ei ole mitenkään oikeaoppisesta luokittelusta ja monessa kohdassa tyylejä on jopa väkivaltaisesti pakotettu samaan ryhmään.

Seuraavassa käydään lyhyesti läpi ne 28 tyyliin liittyvää avainsanaa, joita käytämme. Kunkin oluen kohdalla ryhmä määräytyy ensisijaisesti sen perusteella, miksi panimo omaa tuotettaan kutsuu ja toissijaisesti meidän arviomme mukaan. Extrat, doublet ja imperiaalit on yleensä niputettu yhteen, yleisimmin käytettyyn tyyliin (esim. double india pale ale ja imperial stout). Kunkin tyylin kuvauksen lopussa on lisäksi suluissa ryhmään kuuluvien BJCP-luokkien koodit.

Ylipäätään tällä sivustolla käytetään avainsanoja vain oluen tunnistamiseen, joten tapahtumia, politiikkaa ja matkoja käsittelevät jutut löytyvät omista osioistaan ja niissä on käytetty avainsanoja vain niissä esiintyvien panimoiden ja oluttyylien osalta.

barley wine: Vahvoja, lähes poikkeuksetta yli kymmenen prosenttia alkoholia sisältäviä oluita. Usein väriltään mahonkisia ja koostumukseltaan paksuja. (19B-C)

black IPA: Uudehko mutta silti oman kategoriansa ansaitseva tyyli, joka on eräänlainen hybridi stoutista ja IPA:sta. Vahvasti humaloituja ja väriltään mustia oluita.

bock: Saksalaislähtöinen oluttyyli, jonka voi yksinkertaistaa sanapariin vahva lager. (5A-D)

DIPA: Äärimmäinen IPA, jonka erottaa perusversiosta erityisesti korkeamman alkoholipitoisuuden (8-9%) mutta usein myös vieläkin tiukemman humaloinnin ansiosta. (14C)

erikoisuus: Eräänlainen roskakorikategoria, johon heitämme kaikki omituisuudet, joita ei hyvälläkään mielikuvituksella saa mahdutettua mihinkään muuhun kategoriaan. (22C, 23)

hapanolut: Usein spontaanikäymisellä, eli ilman lisättyä hiivaa käynyt, happaman makuinen olut. Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa lambicit ja gueuzet. (17A-F)

hedelmäolut: Olut, jonka valmistukseen on käytetty reippaasti hedelmää. Usein alhainen alkoholiprosentti ja käytetyn hedelmän sanelema väri. (20)

imperial stout: Vahvoja, mustia oluita, joille on tyypillistä kahvinen tai suklainen paahteisuus ja hillitty humalointi. (12C, 13F)

IPA: Trendilajike, jonka juuret juontavat vuosisatojen taakse. Vaalea (tai vaaleahko) oluttyyli, jossa on tyypillisesti alkoholia 5-7 prosenttia. Humalointi on poikkeuksetta tuntuva ja maistuva. (14A-B)

korkea-alkoholinen: Tämä pieni erikoiskateoria sisältää oluet, joissa on enemmän alkoholia kuin barley winessa. Käytännössä puhutaan siis likööreistä ja viinoista.

kotiolut: Tähän ryhmään voi kuulua oluita kaikista muista ryhmistä, sillä ryhmän ainoa kriteeeri on se, että olut on kotitekoista eli sitä ei ole valmistettu kaupallisessa tarkoituksessa.

luostariolut: Luostarissa valmistettu olut, usein belgityylinen ale.

matala-alkoholinen: Tähän ryhmään kuuluvat paitsi alkoholittomat oluet myös muut selvästi alle neljä prosenttia alkoholia sisältävät oluet.

maustettu olut: Eräänlainen lisäkategoria oluille, joihin on lisätty maistuva määrä jotain poikkeuksellista raaka-ainetta. (21A-B)

pale ale: Jättikategoria, joka sisältää kaikki pale aleksi ja bitteriksi määritellyt oluet. Ryhmän ulkopuolelle jäävät siis tiukemmin humaloidut IPA:t ja tummemmat brown alet, mutta muuten kyseessä on hyvin laaja ja ”suvaitsevainen” ryhmä oluita. (6A-D, 7A-C, 8A-C, 9A-E, 10A-B, 15D, 16B, 16D-E)

pils: Vaalea lager -kategorian laadukkaampi versio, jossa usein enemmän humalaa ja muutenkin rapeampi makuprofiili. Ryhmään kuuluvat oluet kunnioittavat saksalaisia ja tsekkiläisiä perinteitä. (2A-C)

real ale: Brittiläinen tapa tehdä olutta, jossa olut käy vielä ”myyntipakkauksessaan”. Vaikka moni pullotetty brittiolut väittää olevansa elävää real alea, käytetään tätä avainsanaa vain tynnyriversioihin. Real ale -ryhmään kuuluvat oluet ovat usein tyyliltään pale alea tai stouttia.

sahti: Suomen oma perinteinen oluttyyli. Tuhteja ale-oluita, joissa on paljon alkoholia eikä lainkaan humalaa. (23)

saison: Tyypillisesti belgialainen vahvahko pale ale, joka on maultaan hedelmäinen tai jopa mausteinen. (16C)

savuolut: Vaikka savu on enemmänkin mauste, jota voi käyttää melkein tyyliin kuin tyyliin, on se tässä haluttu pitää erillään, koska sillä on lopputulokseen niin suuri vaikutus. (21A-B)

stout: Selvyyden vuoksi porter ja stout kuuluvat samaan ryhmään, eli kaikki väriltään lähempänä mustaa kuin mitään muuta olevat ale-oluet ovat stout-ryhmässä. (12A-B, 13A-E) HUOM! Tästä säännöstä olemme hieman livenneet, joten pääosa porttereista on merkitty vain porttereiksi. Ne löytyvät täältä.

tumma ale: Hyvä esimerkki tyylistä, joka on helpointa määritellä naapuriensa kautta. Tumma ale on nimittäin vaaleampaa ja usein miedompaa kuin portter, mutta tummempaa ja maltaisempaa kuin pale ale. (10C, 11A-C, 18B, 18E)

tumma lager: Kategoria, johon kuuluvat kaikki selkeästi värilliset pohjahiivaoluet. (3A-B, 4A-C, 7B)

vaalea lager: Perinteisten peruslagerien kategoria. Tähän kuuluu esimerkiksi kotimainen bulkkikeskari. Tuntuva humalointi siirtä oluen pils-ryhmään ja väritys tummaan lageriin. (1A-E, 5C)

vahva ale: Usein vaaleita vahvasti alkholisia mutta miedohkosti humaloituja oluita. Tyypillinen tämän tyylin edustaja on Duvel-tyylinen belgiolut. (16E, 18A, 18C-D, 19A)

vehnäolut: Olut, jonka valmistuksessa on käytetty pääasiassa vehnää. (6D, 15A-C)

wit: Maustettu, lähes valkoinen vehnäoluttyyli. (16A)

Posted in

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>