Pulled pork ja Prykmestarin savuoluet

Pulled pork on ollut jo niin monta vuotta trendiruokaa, että vähitellen tuon trendi-sanan voi jättää jo pois. Keski-ikäistyneen herkun valmistuksessa on kaksi koulukuntaa: keittäjät ja paistajat. Itse olen suosinut keittämistä Hesarin ohjeen mukaan, sillä lopputulos on ollut tuolloin mehevämpi kuin uunissa. Tosin itse hukutan ”pepeni” nykyään kastikkeeseen, joten paistaminen voisi ansaita uuden mahdollisuuden.

Yleensä rakennan kastikkeen Coca-Colan ympärille, mutta koska tämä on olutblogi laitan kastikkeeseen tällä kertaa pullollisen Prykmestar Savukatajaa. Olut siis kattilaan ja liesi tulille.

Tästä ei muuten ruuanlaittaminen parane. Kylmä olut tuopissa ja hiljalleen syntyvä BBQ-kastike kuplii kattilassa. Valmistan sen yleensä siten, että laitan aluksi joukkoon vähän kaikkea, jonka jälkeen maistelen ja korjaan makua vähitellen. Prosessiin voi fiiliksestä ja vaatimustasosta riippuen käyttää vaikka kuinka monta tuntia.

Tällä kertaa tuhti savuolut sai seurakseen vihreän Tabascon kaltaista lime-jalapeno-kastiketta, savupaprikajauhetta, soijakastiketta, muscovado-sokeria ja omenaviinietikkaa. Kastikkeen vierellä, toisessa kattilassa kaksi reilun puolen kilon kasslerpalaa keittyivät hiljalleen.

Kun liha alkaa parin kolmen tunnin jälkeen hajota, nostetaan se pois ja revitään silpuksi esimerkiksi kahdella haarukalla. Sitten kaadetaan kastike päälle ja pistetään vielä puoleksi tunniksi uuniin folion alle uuniin hautumaan.

Pulled porkkia voi syödä lukemattomilla eri tavoilla (viimeiset rippeet pitsaan!), mutta oma suosikkini on simppeli vehnäpatonki, jonka päälle laitetaan majoneesia, possua ja cheddaria. Ruokajuomina Prykmestar Joulu ja kastikkeesta tuttu Savukataja.

Possusta tuli Savukatajan kanssa selvästi parempaa kuin Coca-Colalla. Olut tuo makusekoitukseen puumaista syvyyttä. Savukataja ei kuitenkaan toimi ruokajuomana kovinkaan hyvin, sillä se on turhan makea ja tuhti. Jouluolut toimii paremmin, mutta senkin savuisuus on niin hyökkäävää sorttia, että possun (tai tarkemmin sanottuna kastikkeen) hieman hento savu jää täysin jalkoihin. Joku savuton olut toimisi varmaan paremmin.

Erillisinä nautintoina kaikki kolme ovat kuitenkin eliittiä.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>